29 Μαρ 2014

Για να μήν ξεχνάμε το ΝΑΤΟ, και τα "καλά" που μας έχει καμωμένα!




15 Χρόνια απο τους «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς» του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία


Μια έκρηξη που ακολουθείται από μια τεράστια  πυρκαγιά στο νότιο-δυτικό τμήμα της Πρίστινα τις πρώτες πρωινές ώρες 25 Μαρ 1999 μετά από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν μια πυραυλική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας (Reuters / Γιάννης Μπεχράκης)
Ακριβώς πριν από 15 χρόνια, στις 24 Μαρτίου, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε o επί 78 ημερών βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Η συμμαχία παρέκαμψε τον ΟΗΕ στο πλαίσιο ενός με πρόσχημα
  «ανθρωπιστικού », την έναρξη μιας επίθεσης  που κόστισε εκατοντάδες ζωές αμάχων και προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από ό, τι αποφεύχθηκε.
Χρόνια, η Σερβία εξακολουθεί να φέρει βαθιές ουλές των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το οποίο, όπως η συμμαχία έθεσε , είχαν ως στόχο «την πρόληψη της εξάπλωσης της αστάθειας» στο Κοσσυφοπέδιο. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα πολύ της παράβασης, η οποία προκάλεσε θύματα και μαζικής καταστροφής στη βαλκανική δημοκρατία.
Το  κτίριο Αρχηγείο Στρατού της Γιουγκοσλαβίας που δεν έχει ανακατασκευαστεί, αφού έχει καταστραφεί από τις  πυραύλους  Κρούζ τον Απρίλιο του 1999 κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο. Βελιγράδι (AFP Photo)
Με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Allied Force,« ήταν η μεγαλύτερη επίθεση που έγινε ποτέ από τη συμμαχία. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε στρατιωτική βία, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εναντίον ενός κυρίαρχου έθνους που δεν αποτελούν πραγματική απειλή για κάθε μέλος της συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ απέδειξε το 1999 ότι μπορεί να κάνει ό, τι θέλει με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής επέμβασης», «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», ή «προληπτικό πόλεμο» – κάτι που ο καθένας έχει γνωρίσει κατά τα επόμενα έτη σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Δεκαεννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχε σε κάποιο βαθμό στη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο), η οποία διήρκεσε για 11 εβδομάδες μέχρι τις 10 Ιουνίου του 1999.

Περισσότερα μπάζα, λιγότερα προβλήματα

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, το ΝΑΤΟ δρομολόγησε 2.300 πυραύλους σε 990 στόχους και έριξε 14.000 βόμβες, συμπεριλαμβανομένων των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και των πυρομαχικών διασποράς (βόμβες διασποράς έχουν εκραγεί συνέχισε να αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους πολύ καιρό μετά η εκστρατεία είχε τελειώσει.) Πάνω από 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν , συμπεριλαμβανομένων 88 παιδιών, και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Πάνω από 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους στο Κοσσυφοπέδιο.
Σε ό, τι η συμμαχία που περιγράφεται ως «παράπλευρες απώλειες», αεροπορικών επιδρομών καταστράφηκαν περισσότερα από 300 σχολεία, βιβλιοθήκες, και πάνω από 20 νοσοκομεία. Τουλάχιστον 40.000 σπίτια έχουν είτε εξαλειφθεί εντελώς ή να καταστραφεί και περίπου 90 ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία καταστράφηκαν. Αυτό δεν είναι να αναφέρουμε την μακροπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται με την οικολογία της περιοχής και, ως εκ τούτου, την υγεία των ανθρώπων, καθώς και την οικονομική ζημία δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μια γυναίκα περνά ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε την Μαρτίου 28,1999 μετά από ένα βλήμα του ΝΑΤΟ που  έπληξε το κέντρο της πρωτεύουσας της Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου στην επίθεση του ΝΑΤΟ το βράδυ του Σαββάτου (Reuters)
«Υπάρχει μια γέφυρα κοντά στην πόλη του Νις, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τη στιγμή μια επιβατική αμαξοστοιχία περνούσε μέσα από αυτό,« Milincic recalls.Tην  τραγωδία στις 12 Απρ 1999 σκότωσε 15 άτομα και τραυμάτισε άλλους 44, ενώ πολλοί επιβάτες  αγνοούνται !
«Νιώσαμε την έκρηξη και είδε φλόγες κάτω από τον ατμομηχανή. Το τρένο ανατινάχθηκε με τόση δύναμη, μισό μέτρο από το έδαφος. Δεν ξέρω πώς μείναμε στις ράγες, «υπενθύμισε μάρτυρας Boban Κόστιτς.
«»Γιατί; Γιατί αμάχους; Γιατί ένα τρένο; «, δήλωσε ο Ντράγκαν Τσίριτς. «Ενα ερώτημα με βασανίζει ακόμα , αν ο πρώτος πύραυλος ήταν ένα λάθος, οι επόμενοι τρεις  τι ήταν ;»,δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο  RT.
Η κινεζική πρεσβεία στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα του Βελιγραδίου χτυπήθηκε επίσης και πυρπολήθηκε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στις 7 Μαΐου 1999. Τρεις πολίτες της χώρας σκοτώθηκαν. Η συμμαχία αποκάλεσε την επίθεση «ένα λάθος.» Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, μαζί με τη Ρωσία, δεν υποστηρίζουν μια στρατιωτική λύση για την κρίση του Κοσσυφοπεδίου.
Ένας εργαζόμενος βόλτες μπροστά από τα ερείπια του πρώην κινεζική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης του στο Βελιγράδι 10, Νοεμβρίου, 2010. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ΗΠΑ την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι στις 7 Μάη του 1999, σκοτώνοντας τρεις κινέζους υπήκους !
Πριν από την στρατιωτική επίθεση, το καθεστώς Μιλόσεβιτς κατηγορήθηκε για «υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας στο Κοσσυφοπέδιο.» Αλλά ήταν η δύναμη που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ κατά τους βομβαρδισμούς του εδάφους του κυρίαρχου κράτους αναλογικές και συγκρατημένη; Οργάνωση για τα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις συμμαχικές δυνάμεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
«»Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι θα αποφευχθούν απώλειες. Θα ήταν παράτολμο να πούμε ότι, καθώς  καμιά  στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία  δεν ήταν τέλεια », δήλωσε ο Jamie Shea, επικεφαλής εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η Guardian ανέφερε κατά τη χρονική στιγμή.

Φόντο Bombing

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα διέταξε στρατιωτική δράση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μετά από μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο Γαλλία Ραμπουγιέ και το Παρίσι, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1999.
Η απόφαση του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε επίσημα μετά από συνομιλίες μεταξύ των διεθνών μεσολαβητών – γνωστή ως Ομάδα Επαφής – της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, και της αντιπροσωπείας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατέληξαν σε αδιέξοδο. Το Βελιγράδι αρνήθηκε να επιτρέψει ξένη στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της, ενώ οι Αλβανοί αποδέχθηκε την πρόταση.
Αμερικάνικο F-15C Eagle πετάει  για βομβαρδισμό  αμάχων  στην Γιουγκοσλαβία την 8 Απρ 1999 (AFP Photo)
Τότε, οι δυνάμεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχαν εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με έναν Αλβανό ομάδα ανταρτών, του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), η οποία ζήτησε τον διαχωρισμό της επαρχίας από τη Γιουγκοσλαβία. Ο ειδικός απεσταλμένος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στα Βαλκάνια, Robert Gelbard, είχε περιγραφεί νωρίτερα το KLA ως «χωρίς οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μια τρομοκρατική ομάδα». (Ο UCK αργότερα επανειλημμένα κατηγορηθεί για συμμετοχή σε διακίνηση οργάνων Σέρβων  αιχμαλώτων στα τέλη του 1999 .)
Ωστόσο, παρά το ότι δεν ανακοίνωσε επίσημα το σύνδεσμο, το ΝΑΤΟ άρχισε τη σύγκρουση από την πλευρά του UCK, κατηγορώντας τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας των φρικαλεοτήτων και «εθνοκάθαρση» κατά των Αλβανών στο Κόσοβο. Ο κύριος στόχος της εκστρατείας ήταν να κάνει τις δυνάμεις του Μιλόσεβιτς αποχωρήσουν  από την επαρχία. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει βία και από τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης αγνοήθηκε τόσο από τις συμμαχικές κυβερνήσεις και δυτικά μέσα ενημέρωσης – η οποία ξεσήκωσε δημόσια οργή, εστιάζοντας μόνο στις θηριωδίες των Σέρβων και είναι πολύ λιγότερο φωνητικά σχετικά με τις καταχρήσεις από Αλβανούς.
«Όλες οι προσπάθειες για να επιτευχθεί μια διαπραγματευτική πολιτική λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου έχει αποτύχει, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση είναι ανοιχτά, αλλά να αναλάβει στρατιωτική δράση», δήλωσε ο Σολάνα στις 23 Μαρτίου 1999. «Πρέπει να σταματήσει η βία και να θέσει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται τώρα στο Κοσσυφοπέδιο.»
Ένα αστυνομικό κέντρο εκπαίδευσης στο Νόβι Σαντ, στο βόρειο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας καίει 25 Μαρτίου 1999, μετά την καταστροφή της κατά τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Γιουγκοσλαβική, Tanjug (AFP Photo)

Racak η » σφαγή των Αλβανών «

Ένα περιστατικό που σχετίζεται με την «μαζική δολοφονία» των Αλβανών στο χωριό Ρατσάκ κεντρικό Κοσσυφοπέδιο – ένα προπύργιο του KLA – έγινε ένα σημαντικό δικαιολογία και αιτιολόγηση για την απόφαση του ΝΑΤΟ να ξεκινήσει το βομβαρδισμό . Οι Σέρβοι είχαν κατηγορηθεί για το θάνατο δεκάδων Αλβανών «αμάχων» στις 15 Ιανουαρίου 1999. Ωστόσο, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οι κατηγορίες  ήταν ψευδείς και οι μάρτυρες  ανήκανστην πραγματικότητα σε αντάρτες του UCK ,αφού άλλαξαν τις στολές με χωριάτικα ρούχα !
Κεντρικό ρόλο στην επισήμανση των γεγονότων σε Racak «σφαγή» ανήκε στον William Walker, ο οποίος ήταν επικεφαλής αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο επαλήθευσης. Ο ίδιος επισκέφθηκε την περιοχή λίγο μετά το συμβάν και έκανε την κρίση του.
«[Walker] έφτασε εκεί που δεν έχουν την εξουσία να κάνουν τα συμπεράσματα σχετικά με το τι είχε συμβεί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  τί Rossiyskaya Gazenta το Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Καπνός υψώνεται πάνω από το τοπικό γραφείο του Ερυθρού Σταυρού καταστράφηκε στη χθεσινοβραδινή αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ στο κέντρο της πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα 29 Μαρ, 1999 (Reuters)
«Και κάποια στιγμή αργότερα ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί,» Λαβρόφ υπενθύμισε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Racak έγινε το «έναυσμα». Μόσχα επέμεινε ότι μια έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί. Η ΕΕ ανέθεσε σε ομάδα Φινλανδών ιατροδικαστών να προετοιμάσει μια έκθεση για το συμβάν. Αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέδωσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, είπε ο Λαβρόφ. Το πλήρες κείμενο του εγγράφου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ μεταξύ του 1994 και του 2004.
Μια Αλβανών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο κοιτάζει κατέστρεψε την κουζίνα της, αφού επέστρεψε στο σπίτι της, φέρεται να καταστράφηκε από τους Σέρβους 22 Ιουνίου 1999, σχετικά με ένα δρόμο κοντά Orahovac (AFP Photo)
Το ΝΑΤΟ σταμάτησε αεροπορική εκστρατεία του με την υπογραφή της Τεχνικής Συμφωνίας Στρατιωτικής στο Κουμάνοβο στις 9 Ιουνίου 1999, με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Κόσοβο. Στις 10 Ιουνίου του 1999, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 1244 για τον καθορισμό της Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK).
Τον Αύγουστο του 2013, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε  την UNMIK των παραλείποντας να ερευνήσει κατάλληλα τις απαγωγές και τις δολοφονίες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στον απόηχο της τον πόλεμο του 1998-1999.
«Χρόνια έχουν περάσει και η τύχη της πλειοψηφίας των αγνοουμένων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης εξακολουθεί να είναι άλυτο, με τις οικογένειές τους εξακολουθούν να περιμένουν για δικαιοσύνη», δήλωσε η οργάνωση.
Πρώην απεσταλμένος της Μόσχας στο ΝΑΤΟ (1997-2002), Viktor Zavarzin, πιστεύει ότι η επιθετικότητα της στρατιωτικής συμμαχίας ήταν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και«παραβίαση των διεθνών νόμων και κανόνων.« Η εκδήλωση που εκτυλίχθηκε πριν από 15 χρόνια που το έδαφος σε μια νέα εποχή της ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων – η εποχή της«chaosization του διεθνούς δικαίου και αυθαίρετη χειραγώγηση της,» Zavarzin, βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία , δήλωσε στην Κρατική Δούμα ολομέλεια την Παρασκευή.
Φωτογραφία κυκλοφορόρησε  11 Μαΐου 1999 με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Γιουγκοσλαβική, Tanjug δείχνει μια όψη μιας γέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου-Νις, 90 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, η οποία φέρεται να καταστραφεί κατά τη διάρκεια αεροπορικών ΝΑΤΟ χτυπά το προηγούμενο βράδυ (AFP Photo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου